Här i Fritsla…

…små och stora tankar i världens bästa by

Monarkins vara eller inte vara

mars15

Stod i duschen och filosoferade lite igår… Tänkte på det här med att vara kung och vad jag egentligen tycker om det. För min del får kungen gärna vara kung men tycker jag att det är något han ska göra på bekostnad av våra skattepengar? Vill han nu gärna vara kung kanske han kan jobba på kontor på dagen? Tänkte han kunde ta på sig kronan på kvällen och klippa band på helgen och semestern. Och varför ska han bo i stora slott som är jättedyra att värma och sköta? Räcker det inte med ett slott isf, måste han ha flera? Ett hus borde räcka. Behöver inte vara så stort heller, barnen är väl gamla nog att klara sig själva? Hmmmm…

Jag visste inte att det fanns en ”Republikansk förening” här, men det gör det och nu är de upprörda över allt gulligull runt det stundande bröllopet i juni. De uttalar sig i BT genom medlemmen Eva EK Josefsson. Hon säger att det är ”…fullständigt hysteriskt, det finns ingen balans eller kritisk granskning.” Hihi… vad ska de granska? Om maten är ekologisk? Skrev de sina egna löften eller googlade de? Fånigt! Vidare säger hon: ”Första programmet var sömnigt. Jag känner att det kommer krävas många koppar kaffe för att jag ska hålla mig vaken hela serien.” Ja men då kanske du ska göra som jag och inte titta. Tokiga tant. Så vad tycker jag? Mycket.

För mig är kungen en människa med väldigt få val här i livet. Han föds in i ett yrke, i en mall som han ska passa in i till varje pris. Han ger sina barn samma sak i arv, varken han vill eller inte. Jag får nog organisera detta i punkter:

  • Jobbet – Kungens (och familjens) jobb är att representera Sverige utomlands, vid middagar och annat. Plus att hjälpa till vid insamlingar osv. Det är ett krävande jobb med mycket press. Att alltid vara proper och säga rätt saker. Någon måste ju göra det. Tur att det inte är jag…
  • Födas in i jobbet – många tar upp detta med att de föds in i jobbet. Att det är förlegat. Man borde välja någon som utbildas för det. Jag tycker det är lite häftigt att vi har en kung. Häftigt att vi har en lång rad med kungar och drottningar bakom denne. Sedan gillar jag traditioner, det ska erkännas. Klart de utbildas för jobbet, att tro nåt annat är rent ut sagt puckat. Sedan förbereds de för jobbet nästan från födseln. Kan man bli mer förberedd? Dessutom föds massor av människor in i ett jobb. Tänk på alla som föds in i rika familjer eller rätt in i styrelser. De har ändå ett val.
  • Slottsfrågan – Jag har ingen som helst koll på hur många slott de förfogar över, antar att det är ett flertal. Men vad ska vi annars göra med dem? De är en kulturskatt där historiska personer tagit historiska beslut. Älskar sånt! Det är ju inte så att kungen och drottningen bor där och vägrar släppa in någon, man får ju besöka slotten och andas in historien. Inte kan vi sälja dem till tyskar eller amerikaner som kanske bygger om eller river för egna skrytbyggen.

För min del är jag glad att de fortfarande vill göra jobbet. Jag hade inte velat göra det. Den ekonomiska delen kan inte uppväga allt jobb och framför allt all press. Det gjorde innerligt ont i hjärtat att se kronprinsessan när hon var som smalast. Ingen ska behöva leva med sådan press! Där har jag min beef med hela kungahusidén. Inte att de lever på skattepengar.

Marks kommun tänker inte skicka någon present till bröllopet enligt BT. Det finns en idé om att alla kommuner i Västergötland ska lägga ihop 5000 kronor var till att stötta handikappidrott för barn och ungdomar i Västergötland eftersom Victoria är hertiginna här. Fin tanke! Många bäckar små och det där, kan göra skillnad i mångas liv men Marks kommun tycker som sagt nej. Småaktigt, tycker jag. De säger inte nej av ekonomiska skäl utan för att ”…det inte är en kommunal uppgift att svara för presenter till kungliga bröllop,” som tråkmånsen Pelle Pellby säger. Men det är kommunens uppgift att anställa konsulter för massor av pengar…?

3 Comments to

“Monarkins vara eller inte vara”

  1. On mars 16th, 2010 at 14:16 Moster Elisabet von Knorring - Royalist Says:

    Håller med min intelligenta systerdotter. Till fullo!

  2. On maj 5th, 2010 at 09:31 Pinsamt tråkiga Marks kommun! « Här i Fritsla… Says:

    […] tycker det är ett bra system som funkar iom den historia och de värderingar vi har här i Sverige (här har jag skrivit om detta förr). 5000 är ingen stor summa för oss men kan göra en stor skillnad för en sådan fond om alla […]

  3. On juni 15th, 2010 at 13:14 Här i Fritsla… » Uppvaktningen till kronprinsessans bröllop! Says:

    […] Såhär tycker jag om kungahuset […]

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/9/5/3/gothem.net/httpd.www/tilda/wp-content/themes/notepad-chaos/comments.php on line 69

Email will not be published

Website example

Your Comment: