Här i Fritsla…

…små och stora tankar i världens bästa by

Ljuvliga vackra snöflingor!

oktober25

Visste ni att det finns ett Lennart Nilsson award för att hedra ”vår” fotograf? Lennart Nilsson är han som tog foton till den fantastiska boken ”Ett barn blir till” (I love!) och i år får en amerikan vid namn Kenneth Libbrecht priset. Han har tagit foton på snöflingor med hjälp av ett specialdesignat mikroskop.

Detta gör han för att ”kartlägga de underliggande fysikaliska mekanismerna.” Bilderna är tagna vid -15 grader och snöflingorna i fråga är ovanligt stora, 2-5 mm. Han har tagit upp dem med pensel och placerat dem på mikroskopet… Vilket jättejobb!
På bilderna står ortsnamn som jag gissar har att göra med var han ”fångat” dem. Ontario och Vermont (först trodde jag han döpt varje form, 😀 ) finns, men finast är de från Kiruna!

Vill ni läsa hela artikeln så kan ni klicka HÄR men om ni vill gå direkt till ett urval av något av det skiraste och vackraste naturen kan tillverka (själva snöflingorna alltså) så kan ni klicka HÄR för ett vackert bildspel.

Vill ni höra del av motiveringen? Här kommer den:
”Med sina fotografier av snöflingor förvandlar han matematik, fysik och kemi till bilder av yttersta estetik.”

Libbrecht får 100 000 kronor, Lennart Nilsson själv medverkar vid prisutdelningen den 3 november och framför allt så får ju Kenneth faktiskt världens främsta utmärkelse inom vetenskaplig och medicinsk fotografi.
Bor man i Stockholm (eller däromkring) så kan man gå och lyssna (framför allt se) på en föreläsning:
”The secret Life of a Snowflake: A close look at Nature’s Frozen Art”
Torsdag 4 november kl. 18 i Postmuseet, Lilla Nygatan 6, Gamla stan, Stockholm.
Ingen föranmälan krävs.

Den är öppen både för allmänheten och pressen så passa på om du bor närmare än jag… annars får du nöja dig med bilderna på SVT’s hemsida. Eller vänta till november när vi får snöflingorna från Kiruna på svenska frimärken!

One Comment to

“Ljuvliga vackra snöflingor!”

  1. On oktober 25th, 2010 at 21:04 birka Says:

    så fina 🙂

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/9/5/3/gothem.net/httpd.www/tilda/wp-content/themes/notepad-chaos/comments.php on line 69

Email will not be published

Website example

Your Comment: