Här i Fritsla…

…små och stora tankar i världens bästa by

Regn på Lucia…

december12

… men inte vilket regn som helst utan ett maffigt meteor-regn! De heter Geminiderna och är egentligen resterna efter en komet (är de inte alla det?) men man är egentligen inte hundra på vilken. Det är antagligen den döda kometen 3200 Phaethon (eller man är nog ganska säker egentligen men hur bevisa…? Äsch, vad fasen vet jag? Jag gillar sånt här för att det är vackert och piffigt. Och stort.) eftersom den följer exakt samma bana men det är – som jag förstår det – bara en hypotes. Meteorerna syns i många olika färger och det kommer synas så många som 50-80 st/timmen – kanske t.o.m. 100! Det är mer än en i minuten…!

Det ska bli klart väder här i Fritsla så det är bara att gå ut och spana så fort det blir mörkt. Det ska ta ca 20 min för att vänja ögonen vid mörkret och sedan är det bara att njuta av skådespelet. Visserligen finns det en halvmåne uppe som kan störa men den går ner vid midnatt. Jag kommer ta med barnen ut tidigare än så, pälsa på oss av bara tusan!! och hoppas att vi inte störs för mycket av månen.

Så här skriver siten Extreme weather prognosis (där jag även lånat översta bilden):

Ha ögonen mot stjärnbilden Tvillingarna som står ganska högt över horisonten i sydost vid kvällen början. Runt midnatt nästan rakt i söder och under sena natten mer åt sydväst.

Alltså: Som mest kommer de synas imorgon, kvällen/natten mellan den 13-14 december.
Mer info finns även på SVTs site.

God natt!

2 Comments to

“Regn på Lucia…”

  1. On december 15th, 2010 at 17:31 birka Says:

    Vi såg jag och barnen på väg hem från luciafirandet – så fint!!

  2. On december 15th, 2010 at 22:48 Matilda Lindal Says:

    Japp. Oisín såg också mitt i Lucia-firandet. Det är häftigt!

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/9/5/3/gothem.net/httpd.www/tilda/wp-content/themes/notepad-chaos/comments.php on line 69

Email will not be published

Website example

Your Comment: